BIZALMI VAGYONKEZELÉS

A bizalmi vagyonkezelés fő tevékenysége a vagyonrendelők által a javak biztonságos, ugyanakkor hatékony kezelése a vagyonkezelési szerződésben megjelölt vagyonkezelési elvek mentén az ugyancsak ott megjelölt kedvezményezettek javára. A bizalmi vagyonkezelés természetéből fakadó sokszínűség és rugalmasság biztosítja azt, hogy mindenki számára személyre szabott megoldás nyújtható.

A bizalmi vagyonkezelés rendkívül hosszú múltra tekint vissza, a világ számos országában régóta elterjedt szolgáltatás. Magyarországon meglehetősen későn, 2013-ban az új Polgári Törvénykönyv bevezetésekor jelent meg. Létrejöttekor a cél az volt, hogy a vagyon ne tudjon „elégni” avatatlan kezekben.

A nagy nehézségek árán felépített vagyont joggal szeretné biztonságban tudni az a személy, aki az életét azzal töltötte, hogy kialakítsa üzleti vállalkozását, cégcsoportjait, vagyonát. Egy váratlan haláleset, vagy csak egyszerűen a szabadságvágy kényszerítheti az embert arra, hogy a vagyon örökítéséről gondoskodjon. Amennyiben azonban ez nincs megfelelően megtervezve könnyedén előfordulhat az, hogy megfelelő tapasztalat híján az örökös nem tud megfelelően bánni az örökölt vagyonnal. Ebben az esetben könnyedén előfordulhat, hogy a vagyon „elég”, a nehezen felállított cégstruktúrák összeomlanak.

Fentiek értelmében tehát a hosszú múltra visszatekintő bizalmi vagyonkezelés létrehozásakor a cél (már a keresztes lovagoknál) az volt, hogy a megfelelő jogi védelem biztosított legyen. A bizalmi vagyonkezeléssel kiemelten az alábbi előnyök érhetőek el:

  • a vagyon védelme
  • öröklés irányított mederbe terelése
  • jogszabályi jellegéből adódóan vagyoni információk titkosan kezelése
  • cégek, holdingok esetében kedvező adózási lehetőségek kihasználása

 

 

A bizalmi vagyonkezelés részletesebb megértéséhez és a kialakulásának részleteiről és történetéről ideideide és ide kattintva szerezhet bővebb információt.